Genoplivelsen af Valby-Hallen

Daniel Svensson

Der har i mange år været en on going debat om, hvorfor landets største by ikke kan gøre sig gældende i topidræt, når befolkningsgrundlaget burde tilsige noget andet.

Med fodbolden som undtagelse har andre store idrætsgrene som håndbold, badminton, basketball m.fl. i lang en årrække haft svære betingelser for at bedrive topidræt i København. Flere gange har klubberne været nødsaget til at søge til Farum, Birkerød og andre steder for at afvikle kampe.

Moderne topidræt kræver gode rammer

Topidræt kræver økonomi, og økonomi skabes primært igennem eksponering for sponsorer, VIP og events i forbindelse med kamparrangementer. Det kræver gode faciliteter, hvor der er plads. Det gør det svært for klubberne at skabe i de nuværende rammer. Vi er i København er undernormeret i forhold til sportsarenaer, der er egnede til Tv-transmissioner, VIP og et højt event niveau. Ting der er nødvendigt for at kunne skabe en ordentlig eksponering. Et nyligt eksempel er Ajax-Københavns ligadamehold, der har måtte vinke farvel til to TV-transmitterede kampe. Det skete forbi forholdene til TV-kampe ikke er til stede i København. En TV-kamp skaber mere økonomi, ca. mellem 50-150.000 kr., og det er mange penge for en klub at gå glip af – uanset hvilken sportsgren – hvis man gerne vil kunne konkurrere med de bedste i landet.

Jeg har i efterhånden mange år undret mig over, hvorfor København ikke har prioriteret en sportsarena, hvor der kan afvikles sportsbegivenheder med 1000-2500 tilskuere (altså når vi ikke er i Corona lock down). Selvfølgelig har vi fået Royal Arena som et fyrtårn til at afholde de helt store internationale begivenheder. Men sporten har savnet en arena, der kan huse kampe på niveauet under Royal Arena-begivenhederne.

Men nu sker der noget

For Københavns Kommune har netop givet københavnsk sport en stor håndsrækning og genopliver Valby-Hallen til tilskuersport og TV-kampe. På Københavns Kommunes budget for 2021 er der blevet afsat midler til nyt halgulv og en ny tribune tribune til en opgradering af Valby-Hallen. Med Borgerrepræsentationens budgetbeslutningen vil der igen snart være en lille mulighed for at samle tilskuere til sport i København, og der vil være mulighed for at lave større eventarrangementer rundt om kampene.

Dermed kan Valby-Hallen igen kan blive hjemmebane for tilskuersport og være med til at løfte elitesporten i København. Nuvel Valby-Hallen er 40 år gammel, men det er en start mod at skabe bedre idrætsfaciliteter i København.

Renovering med stor betydning for mange sportsgrene

Daniel Svensson præsenterede mulighederne i Valbyhallen i for TV2, og det er et stort plus lige her og nu, det bringer lyspunkter. Ikke bare for håndbolden, men også til f.eks. København Futsal, som må spille Champions League i Birkerød for 1000 tilskuere. Eller Copenhagen Floorball, som kan forvente +1000 tilskuere til finalekampe om DM. Med den forestående opgradering bliver der basis for flere både nationale og internationale begivenheder i mange flere sportsgrene.

Jeg synes, det er fantastisk, at Københavns Kommune i år har valgt at prioritere sporten og dens publikum og sponsorer. Det vil helt sikkert bringe flere gode oplevelser til Københavnerne. Jeg er helt overbevist om, at renoveringen vil betyde et kæmpe løft ikke kun for Københavns eliteklubber, men for hele København. For københavnerne har flere gange vist, at de gerne vil være tilskuere til sport, både megaevents og i lidt mindre grad.

Som gode naboer glæder vi os til at se, hvad der kommer til at ske, når Valby-Hallen igen kan rumme tilskuersport.

/Jan