Træningsbuddies er vigtige!

Træningsbuddies er vigtige i denne tid.

Hafnia-Hallen er ligesom andre idrætsfaciliteter i landet, lukket. Under normale omstændigheder ville hallen på nuværende tidspunkt være fyldt af foreninger og selvorganiserede grupper af aktive.

Langt de fleste træner sammen med nogen i et fællesskab. Det emmer af godt humør og fællesskab på alle baner, og specielt blandt de unge og voksne mærker man en særligt, at fællesskabet er vigtigt. Det betyder noget at være aktive sammen med andre. De fleste mennesker har det godt med rutiner, og vi samler på gode oplevelser sammen med vores venner. Det er godt for folkesundheden at få regelmæssig sved på panden.

Undersøgelse af coronaens indflydelse på træningsvaner

Idrættens Analyseinstitut (IDAN) har undersøgt, hvordan Corona-nedlukninger, hjemsendelser mm. har påvirket vores aktivitetsniveau og idrætsdeltagelse. Både under nedlukningen i foråret og efter genåbningen i september. https://idan.dk/vidensbank/udgivelser/danskernes-motions-og-sportsvaner-efter-genaabningen-notat-nye-aktive-traekker-idraetsdeltagelsen-op/ef5430f6-1544-4463-8895-ac4500711331. Det er lidt trist men også forventelig læsning, for mange er faldet fra den fysisk aktivitet.

Det bekræfter min oplevelse af, at fællesskaber er vigtige for, at vi fastholder et vist aktivitetsniveau her i landet. Uanset om det CPH Beachvolleys motionister, 8 kammerater til fodbold, 4 kammerater til badminton eller Ajax Københavns U17 drenge, så er et vigtigt holdepunkt – at have nogen at træne sammen med.

Alt i alt stemmer IDAN- undersøgelsen overens med det billede, som tegner sig i Hafnia-Hallens dagligdag. Mange kan selv, men langt den største del af vores normale gæster fungerer bedst med gode rutiner og at stå til ansvar i forhold til andre, når der skal trænes.

Den mørke tid

I forårets nedlukning var det nok lidt lettere at finde motivation til at åbne døren og gå eller løbe en tur. Solen skinnede, det var forår, og vi gik mod lysere tider, selvom mange var hjemsendt. Men lige nu står vi midt i vinteren, og det gør situationen anderledes udfordrende. Det bliver sværere at finde egen indre motivation, og derfor bliver dine relationer i højere grad afgørende for, om det lykkes at få kilometer i benene og frisk luft i lungerne. Jeg oplever personligt selv, at det betyder noget, om jeg har en aftale og er aktiv sammen med nogen. Det gør det alt andet lige noget nemmere at komme ud ad døren, selvom vejret er dårligt.

Mit bud på træningsudfordringen er, man skal finde sig en eller et par træningsbuddies i de kommende måneder. En god ven eller en nabo – eller måske nogle af dem, man normalt spiller firmafodbold med om torsdagen? Så vidt jeg ved, kan man stadig godt tillade sig at løbe i par med rimelig afstand. Men ellers kan man ty til en virtuel konkurrence med sin buddy på fx. Strava eller lignende platforme. En lille rask udfordring fra min nabo er ofte nok til, at jeg får snøret løbeskoene. Motion er enormt vigtig i den kommende tid. Ikke kun for kroppen, men også for sjælen. Rutinerne skal fastholdes, og der skal mere end en almindelig god undskyldning til, før vi ikke kommer ud ad døren.

Den nye virtuelle løbeklub

I Hafnia-Hallen slår vi altid i slag for det gode træningsfællesskab. Derfor har vi lavet en virtuel løbeklub for at skabe mere fællesskab om motionen. Jeg skal fx nå 30 km i denne uge, og det sker med flere forskellige buddies. Du er meget velkommen til at være med uanset alder og fysisk niveau. Du kan finde vores løbeklub på dette link (kræver dog en profil på Strava – som er gratis) Det er ganske gratis. I kan følge min og løbeklubbens udvikling på Hafnia-Hallens facebookside og på Strava.

Vi ses ude i naturen.

/Jan