Sommeren 21 – En magisk sportssommer

Ferien er for mange af os også forbi. Tilbage står minderne om en vild og fantastisk sportssommer, der nu ligesom ferien, lakker mod enden. Hvordan får vi disse magiske øjeblikke til at vare ved og sætte aftryk i vores fællesskab og i vores foreningsliv. 

Tre i træk

EM i fodbold rummede en næsten eventyrlig fortælling om det meget onde, Danmark måtte igennem før, vi rejste os og begejstrede hele Europa med både fællesskab, stærke værdier, udtalt sammenhold, flot spil og mange mål. Mange nye landsholdsansigter, der pludselig slog igennem på en af de allerstørste fodboldscener, da vi allermest havde brug for det. 

Som overlap til EM kom Jonas Vingegaard også fra baghjul og trådte ind på det helt store scene med sin fantastiske 2. plads i verdens hårdeste cykelløb Tour De France. Hvor kom det lige pludselig fra? Pludselig var Glyngøre Danmarks navle og overrendt med journalister, der ellers aldrig før havde være i Salling. 

Og som rosinen i pølseenden har mange af os med garanti været tidligt oppe nogle dage i de sidste 3 uger for at følge de mange fine præstationer ved OL i Tokyo. Her kom Danmark jo som bekendt hjem med 11 medaljer. Indrømmet – jeg fik også lidt fugtige øjenkroge, da Viktor Axelsens vandt. Og jeg bandede ret højlydt, da Mathias Gidsel lavede den afgørende tekniske fejl i håndboldfinalen mod Frankrig. 

Følelser i kog

Det er det sportsoplevelser kan. De kan virkelig sætte en masse følelser og energi i gang hos de fleste af os. Ydermere kan det ramme fællesskabsfølelsen i os. Skabe noget vi er sammen om i fællesskab, både at fejre eller om ikke andet en fælles fjende 😉 

For en sportsfreak som mig, kan jeg ikke mindes så mange gode sportsoplevelser på én sommer. Der har været masser af god underholdning de sidste 2 måneder. Men faktisk er det der står tydeligst i min erindring omkring denne sportssommer den opsparede begejstring, som jeg har oplevet ikke kun ikke hallen men snart sagt alle steder, hvor jeg har været. Der har virkelig været et sparet op til socialt samvær under coronanedlukningen.  

Jeg oplevede det selv i Hafnia-Hallen til storskærmsarrangementerne, hvor der var en super energi på tværs af aldersgrupper og ikke mindst en lyst til at dyrke den fælles oplevelse.  

Opfordring til at gribe momentet

Min opfordring herfra til hele foreningsdanmark, kommuner og idrætsfaciliteter er, at vi udnytter dette momentum til idræt og lysten til socialt samvær til at komme godt i gang med foreningsidrætten igen i efteråret. Det er nu, vi skal sætte alle sejl til og få folk ind i foreningerne igen. Vi skal kunne høste gevinsterne af sommeren 2021’s mange store øjeblikke til at få især ungdommen godt i gang igen med foreningsidrætten. Vi ved flere, specielt indendørsidrætter, lider efter corona nedlukning, så det er vigtigt at bruge dette momentum til at gøre en fælles indsats.  

Vi tror nogen gange, at succes til fodboldlandsholdet er lig flere fodboldspillere. Men det bliver kun virkelighed hvis foreninger, faciliteter, skoler og organisation i fællesskab sætter fokus på de fælles oplevelser igennem sport. Det kræver skoleturneringer med engagerede foreninger involveret, events hvor der er trænere som kan “indfange” de interesserede eller andre initiativer.  

Lad os ikke forpasse chancen netop nu. I Hafnia-Hallen er vi i gang, og klubberne er heldigvis med, for det er som sagt et fælles projekt.  

Jeg glæder mig til flere magiske øjeblikke. Nyd resten af sommeren. 

/Jan