Sportstech-festival – sportens nye innovationsmesse

Sportstech i Hafnia

I morgen – torsdag d. 1/9 – omdannes Hafnia til Danmarks største innovationsmesse indenfor ”Sportstech”. Det er Danmarks Idrætsforbunds afdelingen ”Innovation Lab”, der står bag messen. Sportstech Festivalen har som formål at sætte spot på en række både nye og mere etablerede virksomheders teknologiske innovationskraft.  Altså en lang række forskellige virksomheder af forskellige størrelse, der arbejder med, hvordan teknologiske landvindinger, kan være med til forbedre sport og den træning, der følger med. Mere end 30 virksomheder har meldt deres ankomst med messestande, og der vil være key note speaks og oplæg fra en scene dagen lang.

Hafnia-Hallen har vi fokus på udvikling og ser os selv som et innovativt sted med et innovativt mindset. Derfor er vi særligt glade for at være venue for Sportstech festivalen. Vi ser innovation i mange forskellige perspektiver og den variation illustreres også af det store arsenal af virksomheder, der deltager på Sportstech festivalen indenfor en række forskellige områder.  

Hafnia og Sportstech

Vi skal bruge Sportstech til at forbedre vores idrætsfaciliteter og gøre dem mere funktionelle. Teknologi kan skabe endnu bedre oplevelser for gæsterne. For 2 år siden implementerede vi fx et video-delay-system i vores beachvolley hal sammen med Copenhagen Beachvolley. Det bruges flittigt til at øge kvalitet i beachvolleytræningen, og kan også bruges i forskellige undervisningssituationer i Beachhallen. Hver sekvens optages og vises på en storskærm med sekunders forsinkelse, så hver sekvens kan analyses. Systemet optimerer dermed alle dele af træningen – og kan potentielt være med til udvikle vores dygtigste beachvolleyspillere frem imod OL i 2024?  

Danmark har en lang tradition for at være meget langt fremme i forhold til digital og teknologisk innovation – også inden sport og træning. Eliteklubberne og ikke mindst udøverne har i dag forventninger om det sidste nye indenfor fx visuel assistance i form af optagelser, eller teknisk assistance til analyse af træning med fokus på udvikling. Og mange elitefodboldspillerne i klubberne bruger GPS-tracking på hver spiller til at analysere løbemønstre, form og distance både til træning og kamp. Visse steder optages der endda video fra både træning og kamp, ligesom forældrene er i stand til følge med på livestream.

Sports Tech skal løfte totaloplevelsen i Hafnia-Hallen 

Personligt glæder jeg mig derfor meget til konferencen. Indrømmet – jeg elsker at nørde med at optimeringsmulighed af træning og se, hvor udviklingen bevæger sig hen ad? Hvad kan gøres bedre, smartere og hurtigere i forhold til at skabe endnu bedre træninger indenfor en lang række forskellige idrætsgrene? 

Men udover de ligefremme landvindinger, hvor er det så Tech kan bruges i netop vores branche? Kan tech bruges til at skabe ekstra tryghed, eller sker der det modsatte. Kan tech bruges til at skabe højere belægning på vores faciliteter? Sikkert, men det har særlige krav til systemerne. Hvordan bruger vi tech til at skabe de bedste oplevelser for gæsterne i vores facilitet? 

For i min optik skal innovation indenfor facilitetsdrift række videre end tech og nye digitale løsninger. Innovation skal give en bedre total oplevelse. Vi skal være skarpe på, hvad det er for et problem, vi ønsker at løse, så det ikke ender med at blive teknologi for teknologiens skyld. Vi skal se på, om der kan være nye hjælpemidler, som kan tiltrække nye typer at aktive gæster og om der fx findes teknologier, som gør totaloplevelse nemmere/bedre/mere tryg etc. For den store mængde af fysisk aktivitet mange af os udøver, har en særlig rolle for os. Det er vores fritid og den er dyrebar og altid på vægtskålen. Så for at en Idrætsfacilitet kan fremstå som en moderne og innovativ facilitet, skal der være en sammenhæng imellem de teknologiske/digitale løsninger og gæsternes oplevelse af værdi. 

Sportstech bliver stort i de kommende år

Oplevelserne i Hafnia-Hallen starter allerede, når man står af toget eller parkerer bilen. Så hvordan håndterer vi innovation i udviklingens tegn i 2022. 

Jeg glæder mig til torsdagens Sportstech festival i Hafnia-Hallen, og hele organisationen glæder sig at være rammen om netop denne festival, som taler til vores dna. Personligt glæder jeg mig til at snuse rundt og opleve, hvad der sker af helt nye ting indenfor Sportstech.

Sportstech Festivalen er kommet for at blive, jeg håber Hafnia-Hallen kan spille med og være basen for en stærkt voksende branche.   

Det kunne være spændende, hvis den næste store danske sportstech-forretningseventyr, der slår igennem internationalt, al la VEO, første gang blev vist frem i Hafnia.

/Jan