VM-fest eller ej?

VM i fodbold starter på søndag – d. 20. november, det bliver en slutrunde fuld af dilemmaer.

I går blev jeg interviewet af TV2 nyheder om emnet og man kan roligt sige der ikke findes nogen lette svar på de mange spørgsmål. I Hafnia-Hallen har vi efter mange overvejelser valgt at følge de beslutninger som DBU, TV2, DR m.fl. har taget. Vi vil bruge anledningen til at støtte op om landsholdet, og vi vil samtidig bruge anledningen til at rette fokus på en række problematiske forhold omkring slutrunden og international sport generelt.

I Hafnia-Hallen har vi valgt, som til de tidligere slutrunder, at lave et storskærmsarrangement sammen med foreningerne i Valby og Sydhavnen. #VMiHafnia har som formål at skabe fællesskaber og samles om det danske herrelandshold. Fodbold skaber sammenhold på tværs af alder, køn, etnicitet og baggrund og det har vi succes med i Hafnia-Hallen.

Men som sagt står dilemmaerne i kø til dette mesterskab, det drejer sig om menneskerettigheder, arbejdsvilkår, bestikkelse, sportwashing mm. og netop fordi vi spiller VM i Qatar, så skal vi ikke lukke øjnene for virkeligheden uden for banen.

#VMiHafnia

Vi har valgt at bruge VM2022 til at rette fokus på netop disse vilkår i Qatar og FIFA. Vi vil omfavne arrangementet og udvide VMiHafnia til også at indeholde film dokumentar, foredrag, udstilling og aktioner i forbindelse med Danmarks kampe, samt igennem den måned lange VM-turnering. 

Vi vil gøre opmærksom på arbejdsvilkår under byggeriet af idrætsfaciliteter i Qatar og fokus på under hvilke forhold VM er blevet tildelt Qatar. Det gør vi bl.a. i samarbejde med Amnesty International.

Det skal være muligt at diskutere indblanding af politik og penge i sport, og dermed blive klogere på hvilke redskaber der bruges for at bringe sporten i miskredit.

I går, tirsdag, tog det danske herrelandshold afsted mod Qatar, og jeg glæder mig til at følge dem på rejsen. Vi skal ikke være bange for at se Danmark spille til VM. I stedet gør vi det med en bevidsthed om menneskerettigheder, og de forhold som dette VM er blevet skabt under.

I Hafnia-Hallen er vi med til at sætte fokus på historien, og vi medvirker til at ingen ønsker at flyve Qatar Airways eller besøge ørkenstaten fremadrettet, det er et stort mål, og jeg er sikker på vi kommer bedst igennem med vores budskab ved at samle folk til fællesskab og oplysning. Lokale klubber, naboer og borgere i København, lad os støtte fodboldlandsholdet med #VMiHafnia, lad os lære om menneskerettigheder og sportswashing, så vi i fremtiden er klogere på den sportsverden vi lever i.

Danmark går live mod Tunesien og det er tirsdag kl. 14.00.

/Jan