Vilde Vancouver Faciliteter   

Udover stor natur så byder Vancouver på en række fantastiske idrætsfaciliteter. De skal selvfølgelig også udforskes når jeg er landet i denne fantastiske by. Tydeligt at canadierne er vilde med sport, ikke bare ski, som var mit ærindre i Vancouver, men selvfølgelig også alt med skøjter og en række andre sportsgrene. Min vinterferie blev både i dejlig sne i Whistler og studietur til en række af Vancouvers idrætsfaciliteter.

 
IMG_0808

Hvad kan vi lære af Vancouvers nye anlæg? 

Mit fokus var at finde ud af, hvordan de skaber de levende arenaer; en arena hvor der er fuld gang i aktiviteterne fra morgen til sen aften. Hvordan gør man det i Vancouver? Det skulle jeg tjekkede ud.  

Det har tydeligvis været en del af strategien på mange af de nye faciliteter at samle kommunale og kulturelle funktioner. Man mærker det tydeligt, når man træder ind i svømmehallen en tirsdag kl. 10 om formiddagen. Der er en summen af aktiviteter. Varmtvandsbassinerne er fyldte med ældre og mødre med babyer. De større svømmebassiner er fyldt med børn, og bagerst er der en gruppe elitesvømmere som har to baner til deres træning. Forhallen er venteværelse til sundhedshuset, cafeområde og almindelig hænge ud sted. 

Svømmehallen, som ligger i bydelen Richmond, er næsten ny og bygget sammen med et ældrecenter, hvor der er livlig trafik igennem hele dagen. Der bliver flere ældre, har et aktivt fritidsliv. I det hele taget er de ældre gået fra at være en perifer brugergruppe til at være helt central, når nye idrætsfaciliteter planlægges. Idrætsfaciliteter er blevet en del af sundhedspolitikken for hele befolkningen. I Richmond lykkes det at skabe liv, også for de andre mindre moderne idrætsfaciliteter, hvor der er veteranfodbold på to store udendørs fodboldbaner denne tirsdag formiddag. 

Vinter OL 2010 

 

Vancouver havde vinter OL i 2010, og herigennem fik byen et par store arenaer, som i dag fungerer som henholdsvis et multifunktionelt sportscentrum for bydelen Richmond, samt et stort stadion for store sportsbegivenheder.  

Olympic Oval i Richmond er et imponerende skue. Hurtigløb på skøjter blev afviklet her i 2010, og i dag er den 25.000 kvm store arena indrettet med forskellige idrætsarenaer: 2 skøjtebaner, 6 multisport baner, 200 meter atletikbane, klatrevæg, stort styrketræningsanlæg, butik, café mm. Fleksibiliteten og sammenhængen er slående og et vigtigt element for et levende og velfungerende anlæg.

 

Det er gennemtænkt, ligesom infrastrukturen er gennemtænkt med en samlet indgang, god skiltning og information rundt om i hele hallen. Livet leves både på arenaen og i de mange mellemrum rundt omkring.  

25.000 kvm med  2 skøjtebaner, 6 multisportsbaner, 200 meter atletikbane, klatrevæg, stort styrketræningsanlæg, butik, cafe mm.

Det var under vinter OL i 1998, at Olympic Oval blev kendt for ‘Den hurtigste is i verden’ fordi der blev sat verdensrekorder i 7 discipliner. 

Der kan være op til 4.100 publikummer på samme tid. 

Wayne Gretsky er stadig en stor mand 

OL 2010 finder sin placering i historien. I Vancouver er den store historie, at Canadas store mand tændte den Olympiske flamme, både indendørs og udendørs – storhed fornægter ikke.  

Skulle jeg være i tvivl om ishockeys placering i den canadiske identitet, så var jeg ikke tvivl efter besøget i 8 Rinks skøjte arena. Her er 8 skøjtebaner til ishockey og skøjteløb under samme tag. Jeg satte mig i caféen, og nød fuld smadder i vinduerne på den ene side, mens der var fasttrack og kunstskøjteløb i vinduerne til den anden side. De kan noget med skøjter those canadians. 8 Rinks er en hockey-/skøjtefacilitet og har én sæson, hvilket betyder, at sommeren i den grad er lavsæson. Dog holder mængden af faciliteter aktivitetsniveauet oppe, da der er altid nogen, der skal styrketræne eller arbejde med teknik. 

Previous slide
Next slide

 

Det er helt fantastisk enkelt 

I Vancouver har de succes med at skabe sammenhæng imellem målgrupper, og de faciliteter som de udbyder. Det er vitalt, at en facilitet har forskellige brugergrupper, som supplerer hinanden. Det giver både muligheder i den daglige drift og samtidig med at de styrker de forskellige målgruppers aktivitetsniveau. Det lykkes, når vi samtænker kultur, sport, sundhed, skole m.m. Det har været dejligt at se, når det lykkes på den store skala.  

/ Jan 

Hafnia-Medlem

Bliv Hafnia-Medlem og få nyheder, tilbud og være en del af et aktivt fællesskab.