Nytårstanker: Fremtiden for københavnske idrætsliv

Nu er champagne drukket og raketter sendt til himmels. Vi er klar til at indtage et nyt år. Først og fremmest skal der fra min og Hafnia-holdets side lyde et godt nytår til alle – både gæster, klubber, foreningsledere og samarbejdspartnere. 2023 har været et fantastisk år på alle måder.


Samtidig har jul og nytår fået mig til at kigger lidt frem mod 2024. 2024 kan meget vel blive året, hvor vi bygger fundamentet til en helt ny vision for det københavnske idrætsliv, der kommer til at række mange år ud i fremtiden. Et år, hvor idrætsfaciliteterne ikke blot tilpasses nutidens krav, men også lægger sporene direkte ind i fremtidens træningsrum, som passer til borgernes behov og måske også de virtuelle sportseventyr.


Indenfor det kommende år kan ”planen” for hele Valby Idrætspark meget vel falde på plads, og jeg har store forhåbninger til ambitionsniveauet og ikke mindst til, hvordan Valby Idrætspark kan ende med at tage sig ud om bare 10 år. Lad os for et øjeblik forestille os Valby idrætspark om 10 år og på, hvordan mit nytårsbrev kunne se ud om 10 år…

Nytåret 2034 – Idrætsbyen blomstrer

Valby Idrætspark er blevet mere end blot en traditionel idrætspark. Det er er epicenter for dynamisk idræt og samvær for hele Storkøbenhavn og de omkringliggende omegnskommuner. Et sted, hvor Københavnerne ikke kun dyrker sport, men kombinerer aktiv fritid, sund livsstil og oplevelser.


Idrætsparken er blevet Idrætsby, der blomstrer. Her byder vi ikke blot på baner og et væld af idrætsfaciliteter. Vi byder på en levende og aktiv bydel. Sundhed, levende liv og fællesskaber findes overalt. Vi bor her – et fedt sted med minder, der udvikler sig på tværs af sportens grænser. Idrætsbyen havde sågar den ære at være vært for Tour de France-starten 2033, hvor Touren for anden gang i historien startede i Danmark. En start, der kom i stand blandt andet pga. Københavns verdenskendte renommé som den aktive og sportsglade by, som den er blevet med smarte og visionære investeringer på området.

Ud over det afgørende samarbejde mellem klubberne og fokus på moderne faciliteter, var ekstern finansiering en nøglekomponent i realiseringen af visionen for Idrætsbyen. Investeringer fra eksterne kilder, såsom boligudviklere (ja, der er bygget boliger inden i området) og kommercielle partnere, spillede en vital rolle i at sikre bæredygtigheden og væksten i Idrætsbyen. I dag ser vi, hvordan mennesket er i centrum og der er skabt en intelligent sammenhæng mellem offentlig transport, Idrætsbyen boligområder og kommercielt erhverv.


Det var ikke sket uden visionære tanker og politisk velvilje til at se mulighederne i et tæt samarbejde mellem et stærkt forankret foreningsliv, Københavns kommune og ekstern finansiering.

Hafnia-Hallen år 2024

 

Ja, man har jo lov til at drømme og måske er vi ikke helt så langt fra en realisering af min drøm, som man skulle tro?

Hvis vi vender os tilbage mod nutiden, så havde vi i Hafnia en vision i 2017 om, at Hafnia-Hallen skal leve fra kl. 7-23 og 365 dage om året. Den vision har vi udvidet til at være mere mangfoldig. Vi lever 24-7-365, men nu vil vi også leve med en mangfoldighed der tiltrækker alle køn, aldersgrupper og mange forskellige sportsgrene. 

Hafnia-Nord er tegnebrættet

Det kræver et udviklingsperspektiv og en nysgerrighed, der kan imødekomme mange forskellige sportsgrene og aktiviteter samt integrere de nyeste teknologiske fremskridt. Vi skal ikke bare fokusere på nutidens krav. Vi skal turde forberede os på fremtidige behov og bygge smart, så de fysiske rammer og organisationen har en stor tilpasningsevne. Det mener jeg, vi er tæt på at kunne sætte flueben ved.

I ferier og om aftenen er vi blevet Københavns største ungdomsklub. Det drejer sig om at være tilgængelig og at åbne dørene for lokalsamfundet og understøtte fællesskaber og sundhedsfremme. Det handler ikke kun om at tilbyde sportsaktiviteter, men også om at skabe et sted, hvor unge kan mødes, interagere og styrke båndene i lokalsamfundet. Det kommer ikke af sig selv. Og derfor bruger vi fortsat mange ressourcer på at facilitere mødet mellem hallen og de uformelle fælleskaber – de autonome selvorganiserede.

Hafnia-Hallen er næsten 7 år gammel nu og vi er klar til at sætte næste aftryk – et aftryk ind i fremtiden.

2024 bliver spændende og kommer næsten med garanti til at sætte et aftryk langt ind i fremtiden. Lad os sætte aftryk, som er klar til at byde fremtiden velkommen.

Bedste hilsner,

Jan

 

Abonner på LinkedIn