Store Sportsoplevelser skal ses i fællesskab

Det bedste er at se de store sportsoplevelser i fællesskab og EM i herrefodbold er ingen undtagelse.

Sommeren nærmer sig nu med hastige skridt og med den, også en EM-slutrunde i herrefodbold. Der fløjtes op til EM i Tyskland midt i juni, og Danmark skal endnu engang (fristes man til at sige) kæmpe for landets ære og folkets begejstring. Jeg tror, at vi alle stadig har fantastiske minder fra den magiske sommer 2021, hvor Mæhle, Dolberg og alle de andre, overgik alles forventninger og skabte den nationale begejstring. Perfekt ovenpå Corona-året 2020, og måske bliver sommeren 2024 lige så magisk? I Hafnia-Hallen drømmer vi om det.

 

I Hafnia-Hallen betyder årets slutrunde, at vi endnu engang afholder en stor fællesskabsfest rundt om fodbolden bl.a. med storskærmsvisning og et hav af andre fodboldrelaterede aktiviteter. Slutrundefodbold er bare sjovere at se i fællesskab med andre.

 

Forberedelserne til arrangementet er i fuld gang, og jeg vil tillade mig her at komme med tre vigtige erfaringer, som vi har gjort os over årene med at afholde større arrangementer af den slags:

1. Motivationen: Hvorfor gør vi det i Hafnia-Hallen?

Jeg mener, det er afgørende, at arrangementer af denne karakter, afholdes ud fra de rette motiver. Vi er en lokal fodboldhal, og EM er perfekt til at samle foreningerne om fællesskabsarrangementer, som storskærmsvisninger vitterligt er (for at bruge et Morten Olsen’sk ord). Og med en hal som vores, er vi derfor næsten moralsk forpligtet til at samle fodboldglade folk i hallen under slutrunderne.

Det skal være for alle

Fra starten i 2018, hvor vi afholdt vores første arrangement, havde vi en ambition om at lave et arrangement med fokus på sammenholdet i lokalområdet. Vi ville skabe noget hype om Sydhavnen og Valby og stable et arrangement på benene, som var for alle. Derfor er det også blevet et mantra, at adgangen til vores arrangement skal være gratis, så alle får mulighed for at deltage.

 

Det mener jeg, at vi er lykkes med. Vi har oplevet mange af de allerbedste øjeblikke under de 3 slutrunder, vi har afholdt til dato, hvor taget nærmest er lettet af glæde og eufori, og tilfældige folk er faldet hinanden om halsen. Men det afgørende er nok at mærke det fællesskab, der udfolder sig, både før og efter kampe. Vi synes, det er sjovt i Hafnia-Hallen at samle hele bydelen (og nogle gange hele København), og skabe en fælles oplevelse.

2. Planlægningen og aktiveringen er en langvarig proces.

For at arrangementer af denne type skal kunne lade sig gøre, kræver det en række tidskrævende ansøgninger både om arrangementsstøtte hos både Københavns Kommune og fra fonde, ansøgninger om visningsretten, Koda/Gramex samt en række aftaler med en række forskellige leverandører. Og dertil kommer hele eventplanlægningen og bemandingsplanerne. For at vi overhovedet kan lykkes med et arrangement af denne størrelse, er det et samarbejde mellem foreninger og Hafnia-Hallen. Omdrejningspunktet er de frivillige fra foreningerne og Hafnia-Hallens ansatte. Og reglen er, at planlægningsdelen altid tager meget længere tid end forventet og koster flere ressourcer, end man lige går og tror.

Hvor langt kommer Danmark?

Vi starter normalvis planlægningen allerede i begyndelsen af januar med de første indledende øvelser. Kommunikationsplan, indretningsplan, samarbejdsplan, budgetter, vagt/bemandingsplaner mv. skal være på plads i begyndelsen af april måned. Vores primære fokus er på Danmarks kampe, og det gør planlægningen til en svær størrelse. For hvor mange kampe kommer Danmark til at spille i 2024? I 2021 havde vi 6 kampe, mens der i 2022 kun var 3 kampe at heppe på Danmark. 

3. In for the money?

Nej – det er på ingen måde en guldrandet forretning for Hafnia-Hallen at holde EM i Hafnia. Langt fra! Vi ønsker altid at lave arrangementer i samarbejde med lokalområdet og de lokale foreninger og tager derfor aldrig entre for arrangementet. Det betyder, at vi er afhængige af økonomiske tilskud og omsætning til kampene.

 

Indrømmet at under det magiske EM i 2021 endte vi med et mindre overskud. Men vi regnede ud, at overskuddet kom først i anden halvleg af kamp nummer 5 (ud af 6), hvilket må siges at være mere held end forstand. De øvrige slutrunder balancerer vi med et mindre underskud. Men vi prioriterer arrangementer for at skabe et event, som samler lokalmiljøet.

 

Så når jeg engang i mellem får spørgsmålet: 

”men Jan – er slutrundearrangementerne ikke bare noget, I gør, fordi I vil tjene en ekstra skilling?” 

så er svaret et rungende ”nej”. 

Hvis det handlede om at tjene penge, ville det være langt mere lukrativt at kigge på andre typer af arrangementer.

Vi gør det for og sammen med lokalmiljøet

Nå – det var et lille kig ind bag forhænget på planlægningen og afviklingen af en fodboldslutrunde i Hafnia.

Vi glæder os som små børn til juleaften til fløjten lyder i Stuttgart søndag d. 16/6 kl. 18 i kampen mellem Danmark og Slovenien.

Jeg håber, vi ses i Hafnia til #EMiHafnia24. Hvis du allerede nu er nysgerrig på arrangementet, kan du læse mere om det på vores begivenhed.

/Jan